Polak w dobrej formie, czyli dieta bez pudła

Polak w dobrej formie, czyli dieta bez pudła

polakWraz z nadejściem wiosny jak bumerang powraca temat diet. Chcąc zadbać o kondycję oraz szczupłą sylwetkę wracamy na siłownię i zmieniamy dietę. Niestety, szczególnie w pracy, większość z nas zapomina o regularnym odżywianiu, tłumacząc się najczęściej brakiem czasu. Efekt, aż jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je zaledwie jeden posiłek, zadowalając się kanapkami, słodyczami i drożdżówkami.

Lepiej jem, lepiej pracuję

Jak pokazują wyniki badania „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services pośpiech i nadmiar obowiązków sprawiają, że zapracowany Polak zapomina o regularnych posiłkach. Aż 32% aktywnych zawodowo Polaków zjada najczęściej tylko jeden posiłek, dostarczając organizmowi minimalną dawkę energii. Najczęściej jest to drugie śniadanie, po które sięga 73%. Połowa codziennie je kanapki i tylko kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce i jogurty, nadrabiając słodyczami oraz słodkimi wypiekami. Wniosek – jemy niezdrowo i niesystematycznie, a przecież właściwa ilość posiłków w ciągu dnia i ich regularność jest podstawowym warunkiem zachowania zdrowia i utrzymania szczupłej sylwetki. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności w pracy aż o 20%. Natomiast niewłaściwa, monotonna i wysokokaloryczna dieta oraz rezygnacja z posiłków obniżają wydolność organizmu, co wpływa na pogorszenie efektów pracy oraz przyczynia się do występowania otyłości. Dlatego coraz częściej nie tylko dietetycy i lekarze, ale także restauratorzy chcąc zachęcić pracowników do regularnego odżywiania, oferują gotowe zestawy posiłków dietetycznych, czyli tzw. diety pudełkowe, które mają przede wszystkim pomóc w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych.

Mindful – dieta bez pudła!

Kompleksy biurowe, gdzie każdego dnia przewijają się tysiące zapracowanych i żyjących pod presją czasu Polaków to szczególne miejsca, w których restauratorzy muszą zaspokoić apetyty wielu konsumentów. Najnowsza oferta sieci Sodexo – Mindful – to zestaw zbilansowanych posiłków, łącznie 1500 kalorii, który można zamówić i po drodze do biura odebrać z restauracji.

Dieta, potocznie nazywana pudełkową, to nie tylko niskokaloryczne posiłki ale przede wszystkim program skierowany do osób chcących zachować szczupłą sylwetkę i pozostać w dobrym zdrowiu. Program, który uczy jak sprawić, by dbanie o siebie stało się codziennym nawykiem.

Program Mindful, opracowany przez dietetyków wykorzystuje najnowsze zalecenia żywieniowe, rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia. Zbilansowana dieta powstała z połączenia składników z różnorodnych grup produktów w zestawy o określonej, niskiej kaloryczności. Zawierają chude mięsa, nabiał lub rośliny strączkowe będące dobrym źródłem białka. Do tego kasze, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, które dostarczają błonnika, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mindful to gwarancja nie tylko urozmaicenia i doskonałego smaku posiłków, ale także rezygnacji z niezdrowych tłuszczy czy wzmacniaczy smaku, bo ten posiłkom nadają tylko naturalne zioła i przyprawy.

Catering do biurka z kuchni ze smakiem

Program Mindful to część nowej filozofii sieci Sodexo, która wykorzystuje nie tylko najnowsze trendy żywieniowe, ale uwzględnia także szczególne oczekiwania np. zarządców budynków, czy nowoczesnych firm, które chcą by ich pracownicy zmieniali nawyki żywieniowe. Restauracje o ciekawym wystroju, ze zróżnicowanymi strefami konsumpcji, oferują każdego dnia urozmaicone menu. We wszystkich placówkach w Polsce potrawy są przyrządzane codziennie, na miejscu, na bazie świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. W ofercie znajdują się dania dla wegetarian, bez dodatku zbędnego tłuszczu, panierki, zasmażki i zawiesistych sosów, a nawet bez glutenu. Osoby ceniące tradycyjne smaki i polską kuchnię także znajdą tu coś dla siebie. Ponadto różnorodne, stale modyfikowane menu uwzględnia sezonową dostępność poszczególnych produktów, jest dostosowane do kalendarza obchodzonych świąt, a także uwzględnia tematykę organizowanych w lokalach akcji edukacyjnych czy festiwali kulinarnych.

Sieci takie jak Sodexo, które są w wielu biurowcach w Polsce, zachęcają oferując gotowe zestawy dietetyczne, czy urozmaicone posiłki na miejscu w restauracjach. Jednak nie przyniosą one efektów jeśli każdy z nas, zapracowanych i zabieganych pracowników firm i instytucji nie zacznie myśleć o tym co i jak często je, bo raz dziennie w ciągu 8 godzin pracy, to zdecydowanie za mało.

O badaniu

Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.